Podgoria Cotnari

Localitatea Cotnari a fost atestata inca din anul 1448, insusi Dimitrie Cantemir mentionand in “Descrierea Moldovei” despre “podgoriile sfinte”.

Marele domnitor Stefan cel Mare aprecia in mod deosebit faimoasele podgorii ale Cotnarilor. La curtea domneasca din Hirlau a construit pivnite, drumuri si poduri de piatra ca cel de la Cirjoaia care rezista de peste 500 de ani.

Podgoria Cotnari face parte din Regiunea viticola a Podisului Moldovei, fiind situata in cea mai mare parte a sa pe Coasta Cotnari – Harlau, un segment important din marea Coasta Moldava. Situata la nord-vest de Iasi, aceasta comuna impreuna cu podgoria sa sunt cel putin la fel de vechi ca si capitala Moldovei. In peisajul vitivinicol romanesc, Cotnarii sunt, incontestabil, una dintre cele mai importante podgorii. Vinul produs aici nu are pereche in tara noastra, iar cele din Sauternes – Franta sau Tokaj – Ungaria, cu care se aseamana, nu-l intrec.

Aceasta regiune se distinge prin personalitatea vitei de vie si versantii bine insoriti, prin finetea vinurilor albe obtinute aici si mai ales pentru dragostea traditionala a locuitorilor pentru cultura vinului.

Podgoria este atestata din secolul al XV-lea. Expertii au apreciat dintotdeauna principalele varietati de vinuri obtinute din aceasta podgorie: Feteasca Alba, Tamaioasa, Francusa, Grasa de Cotnari. Vinul “emblema” a podgoriei este Grasa de Cotnari. Acesta a fost descris ca fiind “amarui, precum coaja de nuca, cu un parfum puternic, un vin care tinde spre perfectiune, daca este lasat sa se invecheasca”. In anul 1900, la Expozitia Mondiala de la Paris, Grasei de Cotnari i s-a decernat medalia de aur, impreuna cu titlul de “Floare a Romaniei”.

Istoricii apreciaza ca in secolele XVI – XVII vinurile constituiau a sasea parte din totalul exporturilor din Moldova, printre acestea remarcandu-se cele de Cotnari.

Desi cel mai adesea numele podgoriei este legat de cel al lui Stefan cel Mare, care a avut aici una dintre resedintele preferate, descoperirile arheologice demonstreaza ca podgoria a existat inca de pe vremea geto-dacilor, iar prima mentiune scrisa despre Cotnari dateaza din anul 1448.

Dimitrie Cantemir a scris si el despre “podgoriile sfinte” in “Descriptio Moldaviae” afirmand totodata ca “vinul cel mai ales este vinul de la Cotnari, un targusor de pe langa Harlau”.

Asa cum mentiona si Pastorel Teodoreanu, “Afla, band paharul/ Mic, dar venerabil/ Ca nu-i vin Cotnarul/ E soare potabil”. Tot el se intreba “Ce-ar fi pamantul fara soare/ Si bucatarul fara har,/ Literatura fara sare,/ Moldova fara de Cotnar?”.

De altfel, Dimitrie Cantemir, in „Descrierea Moldovei”, avea sa afirme ca, din porunca lui Stefan cel Mare, lesii, prinsi la Codrii Cosminului, au fost injugati la plug si pusi sa are mai multe locuri din Tara Moldovei, printre care si „un camp larg de langa Cotnari”, unde „au sadit stejari”, care devenind codrii, se mai intalnesc si astazi in locul numit „Dumbrava Rosie”.

Tot la Cotnari, Stefan cel Mare a lasat si o biserica, construita la 1493, doua poduri de piatra in satele Carjoaia si Zlodica, aflate si astazi in uz, dupa mai bine de 500 de ani de la darea lor in folosinta.

In prezent, podgoria Cotnari se intinde pe 1800 ha. Productia pe hectar este destul de modesta : 70 – 80% din productia celorlalte podgorii din tara sau din strainatate. Vinurile de Cotnari sunt foarte cautate atat datorita raritatii cat si a calitatii deosebite.

“Vinul produs aici nu are pereche in tara noastra, iar cele din Sauternes (Franta) sau Tokaj (Ungaria), cu care se aseamana, nu-l intrec. Bine cunoscut si imprimat adanc in memorie, foarte multi ne (se) intreaba inca de miracolul de la Cotnari”, afirma academicianul Valeriu D. Cotea.
Pentru mai multe informatii despre vinul si zona Cotnari vizitati COTNARI – Vinul de Aur

Reclame
Acest articol a fost publicat în Secretul lui Bachus și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s