Prezentarea Judetului Iasi

Judetul Iasi fiind situat in partea de nord-est a Romaniei, este marginit la vest de raul Moldova si la est de raul Prut – care constituie si granita cu Republica Moldova. Cu o suprafata de 5476 Kmp, Iasuleste un judet mediu ca intindere, reprezentand 2,3% din suprafata tarii.

Organizarea administrativa a judetului Iasi cuprinde un numar de 2 municipii, 2 orase, 94 comune si 420 sate. Resedinta judetului este municipiul Iasi, unul dintre cele mai importante orase ale Romaniei.
Judetului Iasi la 1 iulie 2005 avea o populatie de 813.943 locuitori, reprezentand 3,8% din populatia totala a Romaniei (Judetul Iasi ocupand locul 3, dupa municipiul Bucuresti si Judetul Prahova); din totalul populatiei, 46,2% locuieste in mediul urban, iar 53,8% in mediul rural
Relieful judetului Iasi este deluros. Partea centrala si nord-estica este dominata de dealuri si podisuri interfluviale joase, udate de raurile Bahlui si Jijia, avand versanti afectati de alunecari de teren si lunci inundabile. Partea de vest cuprinde culmi deluroase si platouri inalte, avand si zone reprezentate de luncile raurilor Siret si Moldova. Partea de sud are un relief inalt si masiv, strabatut de afluentii raurilor Barlad si Vaslui.
Clima judetului Iasi este temperat-continentala, cu variatii ale temperaturii intre -36g C + 40g C, media anuala in perioada 1901-1990 fiind de +9,5g C

.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Prima și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Prezentarea Judetului Iasi

  1. Mr WordPress zice:

    Hi, this is a comment.
    To delete a comment, just log in, and view the posts’ comments, there you will have the option to edit or delete them.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s